Blog

Antibakteriális kilincs? Tudj meg többet!

Antibakteriális kilincs? Tudj meg többet!

A pandémia ismét rávilágított, hogy mennyire gyorsan terjednek a baktériumok és vírusok fizikai érintkezés útján is. A megelőzés tekintetében a WHO ajánlásai között is szerepel háztartásunk rendszeres tisztítása, fertőtlenítése, kiemelten a kilincsek tekintetében, hogy megvédjük magunkat a koronavírus terjedésétől.
Ez nem véletlen, ugyanis a kilincsen gyakran több baktérium található, mint a WC ülőkén, ezért a lakás legszennyezettebb területei közé tartoznak. Szerencsére van egy egyszerűbb megoldás is, mint naponta többször fertőtleníteni a nyitókart, ez pedig nem más, mint az antibakteriális kilincs, amely a kilincsek felületére kerülő baktérium 99,99 százalékát elpusztítja!

Miért olyan veszélyes a kilincs a fertőzések szempontjából?

A vírusok, baktériumok különböző ideig képesek életben maradni különböző felszíneken, amit a környezeti hőmérséklet is befolyásol. Egy tanulmány során 1323 baktérium kolóniát mutattak ki 27 különböző kilincsen egy egyetem területén. (forrás: Wikipédia) Az influenza vírus pedig 24 óráig is képes életben maradni a kilincseken. Ennyi idő alatt bőven támad lehetőség a továbbfertőzésre.

A WebMD arról számolt be, hogy a Covid-19 fém felszínen 5-9 napig életképes laboratóriumi körülmények között.

A kilincsek pedig éppen azok a felületek a lakásban, amit mindenki megfog naponta többször. Így talán már nem hangzik olyan hihetetlennek, hogy a lakás legszennyezettebb területei közé tartoznak, amit ajánlott rendszeresen fertőtleníteni. A kilincs a fertőzések terjedésében kiemelt szerepet játszik!

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az emberek megfeledkeznek róla, hogy a kilincsek is potenciális veszélyt jelenthetnek a fertőzések terjedésében, és használat után megérintik az arcukat, szájukat, ami során a baktérium a szervezetbe jut. 1060 ember közül 86 érintette meg az arcát 35 percen belül azután, hogy használta a kilincset!

Mi az antibakteriális kilincs?

A kilincsek felületére kerülő baktériumoktól többféleképpen is meg lehet szabadulni. Az egyik ilyen a kilincs fertőtlenítése minden használat után, de lássuk be, a mai hektikus világunkban keveseknek akad erre ideje és türelme.

Szerencsére van egy jobb és gyorsabb megoldás, ami az antibakteriális kilincs! Az AntiGERM jelzéssel ellátott kilincsek ezüst-ionos bevonattal rendelkeznek, ezért a felületükre kerülő baktériumok több, mint 99,99%-át elpusztítják, amit független kutatások is alátámasztanak. Az ezüst-ionok a súlyos, sőt esetenként halálos veszedelmet jelentő baktériumokat is néhány perc alatt megsemmisítik, mint a Coli, a húsevő MRSA, vagy a Legionella.

Hogyan működik?

A kezelt fogantyúk lassan szabadítják fel az ezüstionokat, amelyek percek alatt több mint 650 csírafajt ölnek meg. Az ionok teljesen biztonságosak az emberek számára, mivel csak a csírákat és baktériumokat támadják meg, megakadályozva reproduktív képességüket.


(forrás: https://www.schlegelgiesse.com/sealing-hardware-solutions/antigerm-handles-hygienic-finish/)

Éppen ezért az AntiGERM ideális megoldás arra, hogy otthonát biztonságossá, egészségessé alakítsa. Ideális minden olyan intézményben, ahol a higiénia életbevágóan fontos: kórházakban, klinikákon, rendelőkben, bölcsődékben, idősek otthonában, iskolákban, stb. A bevonat rendkívül tartós, és különösebb karbantartást sem igényel. Ráadásul az antibakteriális kilincsek ára is kifejezetten kedvező, ma már egyáltalán nem számítanak luxuscikknek.

Nézd meg az antibakteriális kilincseinket!

Mi befolyásolja, hogy meddig marad életben a baktérium a kilincsen?

1. Anyag

A kilincs anyaga szignifikánsan befolyásolja a rajta lévő baktériumok életben maradásának és szaporodásának képességét. Míg az acél felületen vidáman megélnek a baktériumok, addig a réz kilincsek természetes baktériumölő hatással rendelkeznek, amennyiben nincsenek lakkozva!

A vörösréz és ötvözetei, a sárgaréz és a bronz évezredek óta bevált alapanyagai a kilincseknek, fogantyúknak. Ennek nem csak kiváló megmunkálhatóságuk és tartósságuk az oka, hanem az a megfigyelés is, hogy ezek az anyagok csökkentik a fertőzések terjedését.
A rézötvözetek felületén a baktériumok és vírusok nagyon hamar elpusztulnak és szétesnek, mert a rézionok behatolnak a baktériumba vagy a vírusba, és nem csak megölik, hanem a nukleinsavig hatolva totálisan meg is semmisítik őket. Kijelenthető tehát, hogy a vörösréz, a sárgaréz és a bronz természetes passzív antimikrobiális anyagok. Passzív, mivel nem kell hozzá energia vagy külső anyag ahhoz, hogy a rákerülő kórokozók elpusztuljanak.

2. Hőmérséklet

Minden baktériumnak megvan az ideális hőmérséklet, amiben jól érzik magukat, és erőteljes szaporodásnak indulnak. A jó hír, hogy a kilincsek általában nem rendelkeznek optimális hőmérséklettel a baktériumok számára, mivel szobahőmérsékleten, vagyis 20 fok körül mozognak, és relatíve száraz felületek. Ezért a legtöbb baktérium valószínűleg nem él meg rajtuk tovább 8 óránál. A rossz hír az, hogy ez egy kilincs esetében több, mint elég, hogy a fertőzés forrásává válhasson. A másik rossz hír, hogy vannak kivételek: az MRSA baktérium ilyen körülmények között is vígan elél napokig, sőt hetekig is a kilincsünkön.

3. Elhelyezkedés

Ahogy az eddigiek, úgy az is jelentősen befolyásolja a kilincsen élő baktériumok élettartamát, hogy a kilincs milyen környezetben van. Mint tudjuk, a közösségi helyeken lévő kilincsek a legveszélyesebbek, mert itt kerülnek kontaktusba a legtöbb emberrel. A fürdő párás, meleg levegője is kedvezhet a baktériumok szaporodásának, ahogy egy fülledt, langyos pincehelyiség is. Ezzel szemben a szabadban, időjárásnak kitett kilincsektől kevésbé kell tartanunk. Akárhogy is, sosem árt az óvatosság, hiszen családunk védelme és egészsége mindennél fontosabb!

A kilincs tisztán tartása

A fentiek alapján egy dolgot bizonyosan megállapíthatunk: érdemes nagy gondot fordítani kilincseink tisztántartására! De nem csak a lehetséges fertőzések miatt! A különböző anyagú kilincsek különböző törődést igényelnek, és különböző rendszerességgel. Erre a célra ma már számos termék kapható célzottan sárgarézre, ezüstre stb. A munkához szükséges polírozó szettet is hamar beszerezhetjük.

Nagyon fontos, hogy a lakozott felületű kilincsek esetében kerülni kell, hogy fém tárgyakkal érintkezzenek, mint például az ujjunkon lévő gyűrű. Ez a felület kopásához, sérüléséhez vezethet, ami aztán a lakk alól előbukkanó réz oxidációját idézi elő.

A felületkezelt kilincsek esetében mindig kerülni kell a vegyszerek használatát tisztításnál, hogy ne sérüljön a kilincsek felülete. A tisztítást mindig puha anyaggal végezzük, a lakkozott réz kilincset óvjuk a direkt napfénytől, sugárzó hőtől! Ez a kilincsek felszínén elszíneződést okozhat, tehát az ilyen kilincseket beltérben érdemes használni.

Azonban vannak a tisztításnál olyan jól bevált házi praktikák is, amiket bárki használhat az otthonában.

1. Sárgaréz

A sárgaréz gyakori eleme a háztartásnak, számos kilincs alapanyagául is szolgálnak. Ezek a termékek nincsenek mindig lakkozva, de olyan erős ötvözet, ami ellenáll a korróziónak. Viszont ahogy az arany, a sárgaréz is hajlamos egy idő után veszíteni csillogásából, mattá válik.

Az esetek többségében elég a forró szappanos vízzel történő átmosás, de komolyabb szennyeződés, vagy elszíneződés esetén használhatunk ketchupot, paradicsompürét, vagy mártást, mert olyan összetevőket tartalmaz, ami kiváló a sárgaréz polírozásához. A pasztát egy órán át kell a sárgarézen hagyni, majd szappanos vízzel lemosni. Durva súroló eszközt ne használjunk, mert karcol!

A sóval megszórt fél citrommal való dörzsölés is egy bevált házi praktika a sárgaréz tisztítására, de a savanyúkáposzta leve is remek munkát végez.

Ha sárgaréz tárgyunkon lakk található, és erősen elszíneződtek, akkor jó eséllyel el kell távolítani a régi lakkot, és újra lakkozni.

2. Króm

A króm felületek kiválóan tisztíthatóak almaecetes bedörzsöléssel, de a krómozott mosogatót is érdemes egy kicsavart citrom héjával átdörgölni. Ha nagyon erős a szennyeződés, egy kis alkoholt is bevethetünk. A végén tiszta vízzel leöblítjük, majd szárazra töröljük.

3. Alumínium

A félbevágott citrommal való dörzsölés hatására a megfeketedett alumínium visszanyeri eredeti fényét.

Tudd biztonságban családod AntiGERM bevonatú kilincsekkel!

Egészégünk fontosságát nem tudjuk számokban mérni, de az tény, hogy egy kis odafigyeléssel, megelőzéssel, rengeteget tehetünk érte. A baktériumoktól mentes kilincsek is egy lépés magunk és családunk egészségének megőrzése érdekében. Ráadásul az AntiGerm kilincsek ezüst-ionos bevonata külön fertőtlenítés nélkül, folyamatosan védi az egész családot.

Ha a nagymúltú Maestro cég AntiGERM kilincsei felkeltették az érdeklődésed, látogass el webshopunkba, vagy elérhetőségeink egyikén keresd szakképzett munkatársainkat, hogy bővebb információval szolgálhassunk!