Műszaki tanácsadó

BB – PZ – WC zártípusok

BB – PZ – WC zártípusok

Ha már megtaláltad a megfelelő kinézetű kilincset, többek között fontos meghatározni, hogy milyen zártípushoz kell a kilincs (BB, PZ vagy WC). Erre azért van szükség, mert a kilincs kulcslyukának kialakítása igazodnia kell az ajtóban lévő zárhoz. Ez azt is jelenti, hogy új ajtó megrendelésekor célszerű előre pontosítani a kereskedővel, hogy az ajtót milyen helységeknél, és milyen zárral szeretnéd használni (pl. fürdő, wc, gyerekszoba, iroda, stb.). Ellenkező esetben egy későbbi zárcsere jelenti a megoldást.

Milyen helységhez keresel kilincset?

Lakáson belüli szobaajtóra? - BB

Ebben az esetben valószínűleg sima kulcslyukas kilincsre lesz szükséged. Ennek a jelölése (BB). Ismerheted úgy is mint, tollas kulcsos, vagy szakállas kulcsos.

Irodába, vagy bejárati ajtóhoz? - PZ

Ezeken a helyeken fontos az intim szféra, vagy a biztonság, ezért az ilyen ajtóban lévő zárban helyet kap egy biztonsági zárbetét, azaz cilinderzár (hengerzár). Ennek a jelölése a (PZ). Ha az ajtóbal lévő zártestben még nincs benne a cilinderzár, akkor ez az egyettlen zár, aminiek a kerek részébe befér akár az ujjunk is.

WC-, fürdő-, vagy gyerekszoba ajtóra keresel kilincset?

Itt is rendelkezésedre áll a teljes beltéri kilincsválaszték, és ha az ajtóban lévő zár is wc kialakítású, akkor válaszd a fordítógombos kivitelt. Ennek a zárnak az alsó lyukába, kulcs nem való. Ha szemügyre vesszed a lyukat, ugyanolyan négyzetes formájú, mint a kilincsé, csak picit kisebb.
Legfontosabb előnye ennek a kilincstípusnak, hogy a zárat kulcs nélkül is lehet nyitni és zárni, mert az ajtó a külső oldalról akár egy érmével nyitható marad. Ennek a jelölése a (WC), és elnevezésében találkozhatsz még úgy is vele, hogy toalett illetve fordító gombos zár (ez nem összekeverendő azzal a cilinderzárral, aminek az egyik felét fordító gombbal, a másik felét pedig kulccsal működtetjük).

Itt van egy kis képi segítség,
hogy hogyan néz ki a BB, PZ, illetve a WC zár,
és melyikhez milyen kulcs illik.