Minden, amit a kilincsvásárlásról tudni kell

Minden, amit a kilincsvásárlásról tudni kell

Minden, amit a kilincsvásárlásról tudni kell

Mi, a Kilincstárnál elkötelezettek vagyunk, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsuk vásárlóinknak, csakis olyan márkaneveket felvonultatva kínálatunkban, amik évtizedek óta megbízható bástyái a piac ezen szegmensének. Számunkra fontos a minőség, és hogy minden ügyfelünk elégedett legyen a választásával, de azt is tudjuk, hogy a rengeteg különböző stílusú kilincs közül nem mindig könnyű kiválasztani a megfelelőt, és a folyamat során feltehetően számos kérdés fogalmazódik mindenkiben, aki még nem foglalkozott ezen témakörrel. Mi a különbség a hosszúcímes és rozettás kilincsek között? Hogyan szereljem fel az ajtóra, mi az a cilinderbetét, miért, hogyan és mikor fontos megmérni a kilincstengely és a kulcslyuk távolságát? És sorolhatnánk…

Mit kell tudni a beltéri kilincsekről vásárlás előtt?

Ha még nincsen nagy gyakorlatod a kilincsek terén, akkor meg fogsz döbbenni, milyen széles választék, mennyi eredeti megoldás és stílus tárul eléd. Könnyű eltévedni, vagy belefáradni a keresgélésbe, de útmutatónkkal megkönnyítjük a dolgod, hogy zökkenőmentesen eljuss a végső választásáig! Először is tisztázzuk az alapfogalmakat, ismerkedj meg a kilincsek változataival, majd ne feledd megnézni összefoglalónkat a vásárlás előtti tudnivalókról!

Hosszúcímes vagy rozettás?

Az első szembetűnő különbség, és tulajdonképpen két legnagyobb stíluskategória, amivel találkozni fogsz, az a hosszúcímes és rozettás változatok. Ahogy a képeken is látni, ez csupán annyit jelent, hogy a hosszúcímes változatnál a kilincs fogantyúját egy függőleges hosszúkás takaró veszi körbe, és ez találkozik közvetlenül az ajtóval, illetve ezt kell csavarral rögzíteni az ajtóra. Ebben az esetben tehát a kilincscím egy egységet alkot. A rozettás elnevezésű termékeknél a „kilincscím” 2 külön álló részből van, melyből az egyik a kilincs fogantyújánál helyezkedik el, a másik rozetta a kulcslyuknál használatos. Így két elszeparált elemként szerelhetjük fel.

Maestro COOL szatén nikkel kilincs hosszúcímes és körrozettás kialakítással.

Nem véletlenül használtuk a stíluskategória kifejezést, ugyanis Neked lényegében semmi más dolgod nincsen, mint eldönteni, hogy melyik megoldás tetszik jobban, melyik változat stílusa illeszkedik bele inkább az otthonodba.

A rozettás termékek előnye, hogy a legtöbb helyen alkalmazható, és az előzetes mérésnél csak azt kell ellenőrizni, hogy milyen zárfajta található az ajtóban, és a kilincs 55 mm távolságra van-e kulcslyuktól (a zártípus meghatározásáról és a mérés mikéntjéről pár sorral lejjebb olvashatsz). Ha igen, akkor előfordulhat, hogy a különálló rozettás kilincs felszerelve nem nyújt esztétikus látványt, mert a kilincsrozetta és az alatta lévő kulcslyukat eltakaró zárrozetta túl közel kerül egymáshoz, netén egymásba is érhet. (lsd.: az alábbi képen)

Ebben az esetben érdemes a hosszú címes kilincsek közül választani. Ezzel szemben a hosszúcímes változatnál minden esetben le kell mérni pontosan a zárméretet, és annak megfelelően kiválasztani új kilincsedet!

Ettől eltekintve csak a saját ízlésvilágod szabja meg, hogy melyiket választod. A hosszúcímes kilincsekre akkor van inkább szükség, ha klasszikus ajtóra szeretnéd felhelyezni, vagy olyan a belső enteriőr, amibe úgy érzed, kifejezetten ez a dizájn passzol. Esetleg felújítod az ajtódat, és a korábbi hosszúcímes kilincs maradandó nyomot hagyott, amit el kell tüntetni. De akkor is jól jön ez a választás, ha a kulcslyuk és kilincs közötti távolság túl kicsi (55 mm) és a rozettás kialakítás nem nyújt számodra megfelelő vizuális élményt.

Viszont nem véletlen, hogy a rozettás változatok akkora sikernek örvendenek a vásárlók körében, és a legtöbben ezt a megoldást választják. A két részre osztott rozetta nem csak praktikus és egyszerű megoldása a kilincs felhelyezésének, de új teret is nyitott a stílus világában megannyi lehetséges változatával.

A rozettás kilincsek típusai

Ha két kategóriára akarnánk osztani őket, akkor ami azonnal szemet szúr, az minden bizonnyal a körrozettás és négyzetrozettás verzió lenne. Ezek közti választás is csak ízlés kérdése. A négyzet minimalistább, modernebb hangulatú, a körrozetta pedig lágyabb érzést kelthet.

Design és modern kilincseknél találkozunk egyedi megoldásokkal, ahol a kilincs és kulcslyuk rozettája is esetleg több anyagból, elemből és színből épül fel, felületüket akár minták boríthatják. Ezek rendkívül mutatósak tudnak lenni.

Lássunk pár példát:

A Maestro Minimal Line kilincsei esetében például a rozetta jóformán teljesen eltűnik, a laprozettás változatoknál pedig rendkívül vékonyak.

Viszont nem véletlen, hogy a rozettás változatok akkora sikernek örvendenek a vásárlók körében, és a legtöbben ezt a megoldást választják. A két részre osztott rozetta nem csak praktikus és egyszerű megoldása a kilincs felhelyezésének, de új teret is nyitott a stílus világában megannyi lehetséges változatával.

A Tupai 5S Line kilincsei pedig szintén a minimalista stílust képviselve nagyon diszkréten, ízlésesen formálják meg rozettáikat.

Rozetta típusok kialakításuk szerint lehetnek: kerek, négyzetes, téglalap, ovális, díszes, magas, alacsony, lap, mini, rövid- és hosszúcímes kilincsek.

A kilincsek anyaga

A második, ami rögtön fel fog tűnni, hogy a kilincsek és rozetták számos anyagból készülnek, ezzel a stílusvilágot is bővítve, hiszen a különböző anyagok, különböző színt és hangulatot adnak vissza. Nincsen jobb, vagy rosszabb alapanyagból készült kilincs, mindegyiknek megvannak a maga tulajdonságai, így, a legfontosabb szempont végső soron itt is csak a Te ízlésvilágod, hogy melyik nyeri el a tetszésed. Rusztikus, polgári lakásba, vagy ahol a természetesség, fa bútorok dominálnak, jobban mutathatnak a kevésbé fényes, rezes felületek, míg a modern környezetbe a világos, fémes színek illeszkedhetnek jobban.

Anyagválasztás szempontjából fontos lehet, hogy hol akarjuk használni a kilincset!

Hogy megismerkedhess a kilincsek alapanyagával, ide másoljuk a Maestro részletes leírását a témáról:

RÉZBŐL: ez a legnemesebb és a leghagyományosabb kilincs alapanyag, amely az alábbi változatos felületekkel kerül forgalomba:

 • natúr, lakkozás mentes réz: ez egy viszonylag ritka felület ma már, itt a réz alapanyagot fényesre polírozzák, majd hagyják oxidálódni – egyes hagyományos modellek így mutatnak igazán jól és korhűen, pl. Stefania. Ha valakinek nem tetszik, hogy egy idő után bemattul, nincs gond, pár perc alatt bármikor fényesre „suvickolható”, polírozható egy rongy segítségével, vagy ha nagyon oxidálódott a felület, akkor enyhe vegyszerrel, szidollal vagy ecetes-sós vizes oldattal. Ráadásul a réz természetes baktériumölő hatása miatt még antibakteriálisnak is nevezhető (amíg be nem vonja az oxidréteg).
 • lakkozott réz: a fényesre polírozott réz itt kap egy átlátszó lakkot, ami megakadályozza a felület oxidálódását, és így a magas fényét évekig megőrzi (bár óvatosan kell vele bánni, mert megkarcolódhat, lekophat, tisztítani is csak vegyszermentes – esetleg nedves – puha ronggyal szabad, de ez minden lakkozott felületnél érvényes).
 • szatén réz: ilyenkor a felpolírozott réz felületet szálcsiszolják, és erre kerül rá a lakk, ez kevésbé fényes, szolidabb megjelenést kölcsönöz a kilincsnek.
 • fényes króm: a tükörsima réz felületre króm réteg kerül, ami egy nagyon tartós bevonat, és a tükörfényes króm igen elegáns is.
 • matt króm: a szálcsiszolt réz felületre kerül a krómozás, ami így szintén szálcsiszolt lesz. Nagyon tartós és talán a legdivatosabb felület.
 • szatén nikkel: a szálcsiszolt réz felületre nikkel bevonat majd egy erős lakkréteg kerül. A matt krómhoz hasonló, de annál kissé melegebb árnyalatot eredményez.
 • antik: a réz felületre egy bronzszerű, barnás, antik bevonat kerül, melyet helyenként ízlésesen visszacsiszolnak, így előbukkan alóla a sárgaréz világosabb anyaga.
 • súrolt bronz: a réz felületre egy bronzszerű, barnás, antik bevonat kerül, amit a termék egész felületén óvatosan szálcsiszolják, majd a kilincs kap egy átlátszó lakkot. Ez a lakk lehet fényes vagy matt, modellenként változhat.
 • patinás réz: a durván csiszolt réz terméket kémiai úton gyorsítottan oxidálják, így az évek alatt lejátszódó természetes oxidáció már a boltba kerülés előtt megtörténik. Egyes klasszikus modelleknek nagyon jól áll, különösen rusztikus környezetben.
 • PVD felületkezelés: ez egy nagyon kemény, átlátszó vagy fémszínű bevonat a kilincsen, bár más a technológia, de kb. úgy viselkedik, mint egy nagyon kemény lakk. A PVD felülettel ellátott réz kilincseinket kül- és beltérre egyaránt ajánljuk. A gyártók 20 év garanciát nyújtanak erre a felületre.
 • További felületekkel is találkozni manapság, pl. matt fekete, fekete nikkel, imperiál bronz, grafit, antracit, stb, ez a lista évről évre bővül.

ROZSDAMENTES ACÉLBÓL: ez egy rendkívül ellenálló, modern alapanyag, felülete legtöbbször finoman szálcsiszolt.

ZAMAKBÓL (spiáterből): ez a réznél kissé merevebb, cinket és minimális alumíniumot tartalmazó kemény ötvözet, amire jellemzően króm (tartós és nem karcolódik), matt króm (tartós és nem karcolódik), nikkel (ez kissé kevésbé tartós, ezért lakkal védett) bevonat kerül, de itt is igaz, hogy ezeken az alapfelületeken kívül ma már rengeteg, fantáziadús felület kerülhet a zamak alapanyagra: fekete nikkel, porszórt matt fekete, matt bronz, antracit, grafit, stb.

ALUMÍNIUMBÓL: könnyű, tartós és divatos alapanyag, különböző felületekkel forgalmazzuk:

 • ezüst színű eloxált (F1) – az eloxálás erős, tartós kémiai bevonat a kilincs felületén,
 • pezsgő színű eloxált (F2)
 • bronz színű eloxált (F4)
 • rozsdamentes színű (F8)

Manapság a krómozott, nikkelezett vagy súrolt bronz felületek is kerülhetnek az alumínium kilincsekre, ezek szintén tartós felületek.

KOVÁCSOLTVASBÓL: ez is egy hagyományos alapanyag, speciális, tartós festékkel feketére festve. És készülhetnek kilincsek egyéb fantáziadús anyagokból is: fa, porcelán, metakril, bőr, beton (!) stb.

Milyen stílusú kilincs illik az otthonomba?

Erről bővebben egy korábbi blogcikkünkben írtunk, amit itt el tudsz elolvasni:

RÉSZLETEK

Összességében elmondható, hogy stílus szerint négy fő kategóriára osztjuk a kilincseket: Modern, Klasszikus, Design, Rusztikus.

Ahogy a nevük is mutatják, a Modern kilincsek között találjuk többnyire a minimalista dizájnt, a rozettás kivitelezést, a fémesebb, világosabb vagy épp ellentétben a kifejezetten sötét színeket. Ezek tökéletesen passzolnak a letisztult környezetbe, műszaki cikkeink mellé, fiatalos lendületet sugároznak.

A Klasszikus kategóriában a polgári vagy mediterrán otthon ékeit találod, de van átfedés a modern és a rusztikus elemek között is.

A Design azok a termékek, ahol a kreativitás és a formavilág nem ismer határokat, hogy az igazán egyedi megoldásokban gondolkodók is megtalálják a kedvükre való kilincseket.

A Rusztikus termékek között van a kovácsoltvas és a porcelán is. A végső döntés, mindig a TIÉD!

Most hogy megismerhetted a kilincsek lelki világát térjünk át a hogyanra.

Kezdjük az elején! Hova és milyen ajtóra kell a kilincs?

Rengeteg időt megspórolsz magadnak, ha már az elején tudod, melyik irányba indulj el, ezzel jelentősen leszűkítve azokat a kategóriákat, amik számodra érdekesek.

Hova keresel kilincset?

Lakáson belüli szobaajtóra?

Ebben az esetben valószínűleg sima kulcslyukas kilincsre lesz szükséged. Ennek a jelölése (BB). Ismerheted úgy is mint, tollas kulcsos, vagy szakállas kulcsos. De menj biztosra! A kilincset minden esetben az ajtóban lévő zárnak megfelelő kulcslyuk kialakítással válaszd ki, és már neki is ugorhatsz a beltéri kilincsválasztéknak.

Ha itt elakadnál, hogy hogyan állapítható meg milyen típusú zár van az ajtóban, és mi az, hogy BB, PZ, és WC? Itt van egy kis képi segítség.

Irodába, vagy bejárati ajtóhoz?

Ezeken a helyeken fontos az intim szféra, vagy a biztonság, ezért az ilyen ajtóban lévő zárban helyet kap egy biztonsági zárbetét, azaz cilinderzár (hengerzár). Ennek a jelölése a (PZ).

WC-, fürdő-, vagy gyerekszoba ajtóra keresel kilincset?

Itt is rendelkezésedre áll a teljes beltéri kilincsválaszték, és ha az ajtóban lévő zár is wc-s kialakítású, akkor válaszd a fordítógombos kivitelt. Legfontosabb előnye ennek a kilincstípusnak, hogy a zárat kulcs nélkül is lehet nyitni és zárni, mert az ajtó a külső oldalról akár egy érmével nyitható marad. Ennek a jelölése a (WC), és elnevezésében találkozhatsz még úgy is vele, hogy toalett illetve fordító gombos zár (ez nem összekeverendő azzal a cilinderzárral, aminek az egyik felét fordító gombbal, a másik felét pedig kulccsal működtetjük).

zartipusok bb pz wc 2

Ablak vagy teraszajtóhoz kell a kilincs?

Külön kategóriája van, ahol minden ide vonatkozó terméket megtalálsz. A kilincsgyártók ügyelnek az összképre, és az azonos stílusjegyek megtartására legyen az ajtó-, vagy ablakkilincs, gyakran ez még a kiegészítőkre is igaz. Az általunk elérhető kínálatban ezért is kaptak helyett az ablakkilincsek, amik természetesen stílusukban tökéletesen igazodnak az ajtókilincsekhez!

 

Hogyan kell megmérni a zártávolságot, azaz a kilincs és a kulcslyuk közti távolságot?

A kilincs és kulcslyuk közötti távolság mérésénél figyelj arra, hogy a záron mérve a kilincslyuk középpontjától (zártestben lévő négyzetes lyukkialakítás, ahova a kilincstengely kerül) az alatta lévő kulcslyuk felső kör részének középpontja (zárkialakítás felső tengelyközéppontja) közötti távolságot kell lemérni. A legelterjedtebb méretek magyar zárak esetében 90 mm-es, de a biztonsági záraknál 92 mm is lehet. Német szabványoknál 72 mm, osztrák záraknál 88 mm, portál záraknál pedig 85 mm. Ezeken a méreteken felül létezik még az 55 mm, WC-s kialakítás esetében még a 78 mm-es. Régi típusú ajtóknál akár teljesen egyedi méretű lyuktávolsággal rendelkező zárkialakítás is előfordulhat. A legtöbb hosszúcímes kilincs esetében lehetőség van kulcslyuk nélküli (úgynevezett BLIND) kivitelt rendelni alapáron. Nálunk a kilincstár.hu oldalon csak ki kell választani a termék oldalán egy lenyíló menüből a megfelelő zártípust és méretet, és már rendelheted is a kívánt kilincset.

Hogyan határozzuk meg, hogy az ajtó milyen nyitásirányú, és kifelé, vagy befelé nyílik, illetve mikor van erre szükség?

Joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy kell-e tudni az ajtó nyitásirányát a kilincs megvételekor? A válasz igen és nem. A helyzet az, hogy attól függ, hogy milyen kilincset szeretnél venni. Amennyiben a kilincs mindkét felén egyforma (azaz kilincs-kilincs kialakítás van), abban az esetben nem érdekes a nyitásirány. Azonban, ha az egyik oldalra gombot, a másik oldalra kilincset szeretnél, vagy biztonsági bejárati ajtókilincsről beszélünk, akkor igen szükség van a nyitásirányra. Ezekben az esetekben különbözik a kilincs két oldala, és a kialakítás szerint tudni kell, hogy az adott ajtó kilincsét milyen formában szeretnéd használni, vagyis a kilincs melyik oldalára kell tenni a gombot, és az befelé vagy kifelé működteti azt. A biztonsági bejárati ajtókilincseknél a külső oldalon nincs csavarozási lehetőség, így itt is szükség van ezekre a paraméterekre. A képen látható illusztráció segít megérteni, pontosan miről is van szó. A kilincstár.hu oldalon szereplő minden 1 db kilincs amit a kosárba helyezel 1 pár kilincset, azaz 1 garnitúra terméket jelent, minden kiegészítőjével együtt, ami 1 db ajtóra való felszereléshez szükséged lehet (hozzá való kilincstengellyel, és szerelési csavarokkal).

Fontos leszögezni, hogy a kilincsek különböző mérettel rendelkeznek fajtájuk szerint. Ezért ha csak le szeretnéd cserélni a meglévő kilincset egy másik fajtára, akkor feltétlen ellenőrizd le, hogy az új kilincs biztosan takarja el a régi kilincs helyének nyomait.

Ahogy az előzőekben már megmutattuk itt is kulcskérdés meghatároznod, hogy milyen zár van az ajtóban.

 • Hagyományos kulcslyukas (BB)
 • Zárbetétes, illetve cilinderbetétes (PZ) – ez szoba ajtóknál kevésbé jellemző!
 • Toalett zár (WC)

Ezután el kell dönted, hogy rozettás, ami alatt a két részre osztott rozettát értjük, vagy hosszúcímes legyen-e választott! Ahogy az előbbiekben már pontosan leírtuk a zárméret meghatározását, a rozettás termékeknél csak azt kell megnézned, hogy a kilincs 55 mm távolságra van-e kulcslyuktól. Így csalódásmentesen örülhetsz új kilincsednek. A hosszúcímes kilincsnél már pontosan meg kell határoznod a zárméretet.

Rozettás kilincs esetében nézd meg, hogy a kiszemelt kilincset milyen rögzítési módon lehet felszerelni. Ez az adott termék oldalán a „Leírás” tartalmazza, vagy ugyancsak a termék oldalon a „További információk” fül alatt találod meg, és vesd össze az ajtódban lévő zárral, hogy az milyen rögzítési lehetőséget enged. Ha véletlenül nem lehetne megfelelő módon rögzíteni a kilincset, akkor választhatsz hosszúcímes kilincset, szóba jöhet a zárcsere, vagy kisméretű csavarok jelenthetik a megoldást. A kilincsár.hu oldalán megrendelt kilincsekhez minden esetben adunk a felszereléshez szükséges csavarokat.

Átmenő csavarral abban az esetben tudod rögzíteni a kilincset, ha az ajtóban lévő zártest erre lehetőséget biztosít. Az első 4 db kép illusztrálja, hogy az átmenő csavar hol tud keresztül menni a zártesten, illetve az utolsó képen, hogy hol nincs erre lehetőség.

Erre figyelj bejárati ajtókilincs vásárlása elött!

A bejárati ajtókilincsek gyakran magasabb árkategóriát képviselnek, mint beltéri ajtókilincs társai. Ennek a hátterében az áll, hogy a bejárati ajtó jóval nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint a szobaajtó kilincsei, ezért jóval erősebb szerkezetűek, és felületének is ellenálóbbnak kell lennie. Nemcsak minőségen magasabb színtű a bejárati ajtókilincs, hanem a külső oldalon nincs csavarozási lehetőség, ezáltal csak az ajtó belső feléről lehet azt leszerelni, és így hozzáférni a biztonságot jelentő cilinderzárhoz. A biztonsági kiviteleknél a külső oldalon a kilincscím és az ajtó között megbújik még egy fúrásbiztos acélpajzs is, illetve sok esetben külön cilindervédővel szerelt kialakítás is rendelhető, ami extra védelmet biztosít a cilindernek (vagy más néven hengerzárnak) az egyéb rongálással szemben.

Ha nem indokot a magasabb biztonság elérése, és a strapabíró szerkezet, akkor nyugodtan válassz a beltéri kilincsek közül, de szem előtt tartva az itt leírtakat!

Normál, keskenycímes, esetleg rozettás kialakítású bejárati kilincset válasszak?

Itt is, mint a beltéri ajtók kilincsének kiválasztása esetén Te magad határozhatod meg, hogy milyen kialakítást, stílust részesítesz előnyben. Bejárati kilincsek választása előtt azonban több szempontot is figyelembe kell venned! Először is meg kell nézned, hogy az ajtód befelé nyílik-e a lakásba, avagy kifelé, majd hogy jobbos vagy balos nyitásirányú? Ennek mikéntjét néhány ponttal korábban ismertettük.

Ha az ajtó befelé nyílik a lakásba, akkor menj ki, és a mérést a lakáson kívül végezd el. Csukd be az ajtót, és mérd meg mekkora hely van az ajtó tokja és a kilicsszár tövének a középpontja között (lásd: fotó). Ha az ajtó kifelé nyílik, akkor is ugyanezt kell megmérni, csak a belső oldalról. A képen ez a távolság 39-40 mm. Erre azért van szükség, hogy megállapíthassuk, hogy az ajtó alkalmas-e normál szélességű kilincscím fogadására, vagy sem? A normál szélességű hosszúcímes bejárati kilincscímek általában 44-50 mm szélesek, míg a keskeny változaté mindössze 28-38 mm, a rozettásoké pedig 52-55 mm. Jelen esetben bőven van hely a normál szélességű kilincsnek. Fontos, hogy ne kockáztass, és mindig hagyj pár millimétert a tok és a kilincscím között, így elkerülhető, ha az ajtó pár év múlva kicsit megereszkedik, vagy a beépítést követően esetlegesen állítani kell, akkor ezt ne befolyásolja a kilincs. Ezek alapján a kiválasztott kilincs szélességének a felénél picivel többet kell mérni. Nézzük meg ezt számokkal. Ha a kilincs tengely középpontjától a tokig 18 mm-t mérünk, akkor ezt megduplázva megkapjuk, hogy 36 mm szélességű szabad hellyel rendelkezünk, hiszen a kilincstengelyig mért távolság csak az egyik fele a címünknek. Itt jön az, hogy ne milliméterezzük ki a rendelkezésre álló helyet, és vonjunk le belőle legalább 4 mm-t. Az így kapott érték alapján jó eséllyel egy 32 mm széles ajtócím már elfér az ajtónkon. A képen látható példa szerinti ajtóra ez alapján a számítás szerint 72 mm széles cím férne el biztonsággal.

Gomb-kilincs vagy kilincs-kilincs kilincskialakítás?

Biztosan hallottál már olyan esetről, mikor valaki éppen csak kilépett az ajtón, hogy például megigazítsa a lábtörlőjét, de pont abban a pillanatban a huzat becsapta mögötte az ajtót, és a kulcsa bent maradt a lakásban! A gomb-kilincs kivitelű kilincs képes ily módon gúnyt űzni belőlünk. De ez a hátránya egyben az előnye is. Lustaságunk, vagy épp hanyagságunk, hogy megérkezésünkkor csak becsapjuk magunk mögött az ajtót és nem zárjuk be azt kulccsal is, ami komoly kockázatot jelent biztonsági szempontból. A besurranó tolvajok pont ezt használják ki, és szabadítják meg tulajdonosaiktól értékeiktől. A gomb-kilincsnél erre nincs lehetőség, mert a külső oldalra szerelt fix gomb nem ad lehetőséget a zár nyelvének működtetésére. Ebből adódóan, ha ilyen kilincset szeretnél, előbb nézd meg, hogy ha a kulcsot elforgatod a zárban úgy, mintha nyitnád az ajtót, akkor az utolsó fél fordulatban behúzza-e zár a kilincs nyelvét, vagy sem? Ha igen, akkor nyugodtan választhatod ezt a kilincs variációt, ha nem akkor vagy zárat kell cserélni, vagy a kilincs-kilincs verzióra tedd le a voksodat.

Gomb-kilincsnél erre figyelj!

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy gomb-kilincs az gomb-kilincs és kész. Mi lehet itt még a kérdés? Tapasztalatunk szerint a vásárlók nagy többsége nem gondol bele abba, hogy amikor benyit a lakásba, és miközben fogja a fix gombot, akkor elfér-e úgy a keze, hogy ne üsse azt oda az ajtó tokjához? Ebből adódóan különösen fontos lemérni a korábbi pontban leírtak szerint a kilincs és a tok távolságát. Ezt követően vegyünk egy átlag gombméretet, ami 50-55 mm átmérőjű, és számoljuk hozzá a kezünk (ujjunk) vastagságát. Ez alapján elmondható, hogy átlagosan legalább 60 mm távolságot kell tudni mérni ahhoz, hogy jó eséllyel biztonságban elférjen a kezünk a gombon. Ha netán nem férne el, akkor sincs gond, mert a gyártók erre is gondoltak. Ebben az esetben olyan kilincset válassz, aminek a gombja nem egyenesen jön ki a kilincsből, hanem el van tolva az az ajtó szélétől. Ezt hívják eltolt gombnak.

Fel kell-e húzni a kilincs fogantyúját, hogy a kulccsal bezárhasd az ajtót?

Ha a válasz igen, akkor az ajtódat többpontos biztonsági zárral szerelték. A legtöbb többpontos zárnál az ajtó egész élén végigfut a zár szerkezete, és több ponton rögzítenek. Néhány esetben a zárbetét kulcsának többszöri körbeforgatása működteti. Nem minden kilincs fogantyúját lehet alap esetben felhúzni. Ezért ha ilyen kilincsre van szükséged, akkor azt feltétlen jelezd felénk vásárláskor! Ilyenkor a Maestronál a kilincset úgy szerelik össze, hogy a kilincs a kilincscímen szabadon tudjon körbe forogni, és nem akad meg vízszintes állásban. Ezekben az esetekben a kilincs vízszintes állásáról csak a zárban lévő rugó fog gondoskodni.

Ha nem a válaszod a kérdésre, akkor bármelyik kilincsre eshet a választod.

Ezeket a méreteket kell lemérni bejárati kilincs vásárlása előtt

A legfontosabb kiindulási pont a mérésnél a kilincslyuk középpontja (kilincstengely középpontja, amit itt a mérés leírásánál „kilincs”-ként hivatkozunk), ismételten a záron mérve és nem az ajtón található kifúrt lyukait szem előtt tartva. Szinte minden méretet innen kiindulva kell meghatározni.

 1. mérés: szükség van a kilincset rögzítő átmenő csavaroknak a pontos elhelyezkedésére. Ezek a furatok két vagy három helyen is lehetnek. Az első mérés tehát a „kilincs” és a felső csavar lyukközepének távolsága
 2. mérés: a „kilincs” és az alsó csavar lyukközepének távolsága
 3. mérés: ha van a kilincs alatt közvetlenül egy harmadik csavar, akkor ugyancsak a „kilincs” és ez a csavar lyukközepének távolsága
 4. mérés: „kilincs” és a zárbetét távolsága milliméterre pontosan (ebben a cikkben ezzel már foglalkoztunk)
 5. mérés: végül ellenőrizni, hogy a kiszemelt kilincs elfér-e az ajtónkon, a külső méretek (magasság és széleség) meghatározásával
 6. mérés: az ajtólap vastagságának meghatározása. Ez általában 40-90 mm között szokott lenni. Ez természetesen a csavarok és a kilincstengely hossza miatt fontos, de esetleges zárbetét cserénél is tudni kell.

A gyártók a kilincsek esetében többnyire hosszabb átmenő csavarokat és kilincstengelyt adnak, hiszen a nagyobból még mindig lehet kisebbet csinálni. A csavarok általában törhető fajták, aminek a menetes részén 5-8 mm-ként ki van alakítva egy vágási vagy törési pont, így gyorsan a megfelelő hosszúságúra alakítható. A kilincstengely nem túl kemény fém, ezért abból is vissza lehet vágni szükség esetén.

Meglévő kilincs cseréje előtt tartsd szem előtt, hogy az új kilincs lehetőség szerint takarja el a korábbi kilincs nyomait az ajtón.

A kilincstar.hu weboldalunkon leadott kilincsek rendelésekor ha megadod, hogy milyen vastag ajtóra szeretnéd felszerelni a kilincset, akkor olyan hosszúságú tengelyt csomagolunk kilincsedhez, ami pont megfelelő lesz, és ennek a méretre vágására Neked már nem lesz gondod.

Ablakkilincs vásárlása előtti jó tanácsok

Mint írtuk, a kilincsgyártók ügyelnek az összképre, és az azonos stílusjegyek megtartására az ablakkilincs és teraszajtó kilincs terén.

Az ablakok (vagyis a homlokzati nyílászárók) működése szerint háromféle ablakkilincsből válogathatunk:

 1. Az egyik legelterjettebb fajta a félkilincs, ami bukó-nyíló nyílászárókhoz jó, legyen az ablak, vagy teraszajtó. Ezeknek a kilincseknek a belső szerkezete korábban 4 állást engedélyezett, de az elmúlt években megjelentek a 8 állásúak is, amelynek extra szellőztető funkciója is van. Ezen típusok java részét plusz zárral ellátva is lehet rendelni, ha netán aggódnál, hogy az ablakot kisgyerek ne nyithassa ki. Nézd meg Neked milyen van?
 2. Félfordítós kicsi kilincs (kis félkilincs, vagy Pinocchio kilincsnek is hívják). Főleg felújításoknál pici ablakokon, vagy régi bérházak bejárati ajtóikon lévő nyitható ablakain láthatók.
 3. „T” kilincs rövid vagy hosszú címmel. Utóbbi esetben a cím zármechanikát is tartalmaz, ami szükség esetén kivehető. Ezekkel a kilincsekkel például ugyancsak régi bérházakban találkozhatsz, ahol két ablak van egymás mögött.

Melyik a legjobb márka?

Megnyugtató hírünk van, mivel mi csak olyan megbízható régmúltú és népszerű márkákat forgalmazunk, amik már évtizedek óta bizonyítanak a piacon. A nálunk megtalálható cégek mind kivételes igényességgel tervezik meg termékeiket, nagy gondot fordítanak az elsőrendű anyagok használatára, és természetesen a nívós dizájnra, hogy a kiválasztott kilincsedben nagyon hosszú időn keresztül örömödet leld.

Ugyanakkor a kilincsek világában is érvényes, hogy a nagy cégeknek is megvannak a belépő szintű és prémium vagy luxuskategóriás termékei is, ahol kompromisszumot nem ismerve öntötték formába a neves tervezők által megihletett kilincseket.

Másrészről, hiába a tökéletes kidolgozású kilincs, ha nem megfelelő helyen használják, hamar tönkre mehet. Például egy szatén-nikkel felületű kilincs bejárati ajtón néhány év alatt nagy eséllyel megkophat és a szatén réteg alól előbukkan a fényes nikkel felület. Ugyanez igaz a lakkozott kilincsekre, ahol a kezünkön viselt gyűrű, vagy a mostanság előtérbe került vírusokkal szembeni védekezésben használatos fertőtlenítő szerek jelenti a legnagyobb ellenséget. Ebből adódóan néhány, kifejezetten a magasabb minőségű bejárati ajtókilincsnek szánt kilincseket nem lakkal, hanem attól sokkal ellenállóbb és keményebb műgyantával, vagy egy úgynevezett PVD (Phisical Vapour Deposition, magyarul vákumplazma) bevonattal látják el.  A kilincsek anyagáról fentebb már beszéltünk részletesen, ahol minden információt megtalálsz részletesebben.

Megvan a kilincsem, de hogyan szereljem be?

A kilincsek beszerelése nem annyira bonyolult, mint ahogy gondolná az ember.

– A fentiek alapján, már eldöntötted, hogy rozettás, vagy hosszúcímes kilincset választasz. Ha rozettásat, akkor csak azt kell ellenőrizned, hogy az ajtóban lévő zár alkalmas-e a kiválasztott kilincs felszerelésére. Mivel a kilincsekhez biztosítunk csavarokat, bizonyos hogy ez nem jelent akadályt. Kivéve ha a kilincs csak átmenő csavarral rögzíthető, és erre a zár nem alkalmas. Ha hosszúcímes kilincset választottál, akkor pedig a fentebb írtak szerint megmérted mekkora a kilincs-kulcslyuk távolság, és ennek megfelelően választottál.

– Innen a beszerelés nem lesz akkora ördöngösség.

Ajánljuk figyelmedbe a Tudástár menüpontban található Szerelési útmutatókat, ahol YouTube videóban minden kilincstípushoz megmutatjuk a szereléshez szükséges lépéseket, mint például:

MAESTRO körrozettás kilincs felszerelésének rövid bemutatója:

Nézd meg hogyan kell egy körrozettás kilincset helyesen felszerelni! Ha nem rendelkezel fúrósablonnal, akkor semmi vész. Fúrósablont a lentebb található gombra kattintva tudod letölteni.


FIGYELEM!
A fúrósablon helyes méretazonosság megtartása érdekében nyomtatáskor válasszd a “valós méret” opciót, és feltétlen ellenőrizd is azt! 

Még egy apróság vásárlás előtt: ne feledd az esetleges kiegészítőket sem!

Megtaláltad a tökéletes kilincset? Bizonyára remekül döntöttél, és biztosak vagyunk benne, hogy megbízható márkáinknak köszönhetően évtizedeken át fogod örömmel használni!

Érdemes vásárlás előtt egy pillantást vetni a hasznos kiegészítőkre is, és egyből kiválasztani például azt az ajtóütközőt, pánttakaró sapkát, ami stílusban tökéletesen kiegészíti kilincsedet. Ezeket a kiegészítőket is ugyanazok az ismert és jól bevált cégek gyártják.

Továbbá enged meg, hogy felhívjuk a figyelmedet az olyan innovatív Maestro termékekre, mint a digitális ajtókitekintő, az általuk Magyarországon is elérhető AntiGERM antibakteriális kilincsek, amik a baktériumok 99.9 százalékát elpusztítják, vagy az automata küszöbök, amik jóformán hermetikusan lezárják bejárati ajtódat, ezzel kint tartva a hideget, a bogarakat és az esetleges kellemetlen szagokat is!

Látogass el webshopunkba, és tudj meg többet ezekről a termékekről, vagy olvasd el cikkünket az antibakteriális kilincsekről!  

Kérdésed maradt?

Bízunk benne, hogy kimerítő választ kaptál, ha nem is mindenre, de a legtöbb kérdésedre. Ha további megválaszolatlan kérdésed van, keress minket bizalommal, és igyekszünk a legjobb tudásunk szerint megválaszolni azt. Segítünk, hogy a legjobb döntést hozhasd a vásárlás során!

Köszönjük a figyelmedet!

Kilincstar.hu